Om psykoterapi

Om psykoterapi

Psykoterapi är en behandlingsmetod som innebär samtal med en utbildad terapeut för att hjälpa dig att förstå och hantera dina känslor, beteenden och tankar. Det finns olika former av psykoterapi, men de har alla gemensamt att de syftar till att förbättra ditt psykiska välbefinnande. Det kan vara värdefullt att söka hjälp av en terapeut när ens egen förmåga att hantera livet och må bra inte riktigt räcker till.

 Från och med 2025-02-01 är enheten är en del av Region Skånes valfrihetssystem och arbetar på uppdrag av Region Skåne.  

Skillnad mellan psykoterapeut, psykolog och psykiater

En legitimerad psykoterapeut har genomgått minst tre års universitetsutbildning inom ett människovårdande område, såsom psykolog, socionom, läkare, sjuksköterska präst . Förutom psykologer, behöver dessa yrkesgrupper sedan genomföra en grundutbildning i psykoterapi (psykologisk behandling). Efter två års arbete med psykoterapeutiska uppgifter, kan man påbörja den treåriga psykoterapeututbildningen på halvfart vid universitetet.

En legitimerad psykolog har genomgått en femårig universitetsutbildning inom psykologi, och därefter genomfört ett års praktisk tjänstgöring för psykologer (PTP). Psykologutbildningen är bred och en psykolog kan arbeta inom många olika områden och med olika typer av behandlingsformer, såsom psykoterapi, neuropsykiatriska utredningar, organisationsutveckling och mycket mer.

En psykiater är en läkare, till skillnad från en psykolog och psykoterapeut. En psykiater har genomgått läkarutbildningen, genomfört allmän tjänstgöring under handledning, och därefter specialiserat sig inom psykiatri. Psykiatrer är experter på psykiska sjukdomar och syndrom, och de diagnostiserar och behandlar inom detta område. Även om psykiatrer vanligtvis inte arbetar med samtalsbehandling för psykisk ohälsa, kan de vidareutbilda sig för att bli legitimerade psykoterapeuter.  

Om KBT

KBT är en målinriktad och strukturerad terapiform som hjälper individer att förstå och förändra sina tankemönster och beteenden för att förbättra sitt psykiska välmående. Det är en flexibel terapi som kan anpassas för att behandla många olika typer av problem och tillstånd. KBT är en av de mest välstuderade och evidensbaserade formerna av terapi.

​KBT är effektiv för en rad olika psykiska problem som till exempel:

* Depression

* Ångestsyndrom

* Fobier

* Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)

* Tvångssyndrom (OCD)

* Stress & utmattning


Vad kan du få hjälp med?

* Hantera psykisk ohälsa

Depression: Terapi kan hjälpa till att identifiera och förändra negativa tankemönster och beteenden som bidrar till depression.
Ångest: Genom terapi kan du lära dig tekniker för att hantera ångestsymptom och minska oro.
Trauma: Terapin kan erbjuda en trygg plats att bearbeta traumatiska upplevelser och utveckla strategier för att hantera deras effekter.


* Förbättra relationer
Kommunikation: Terapi kan hjälpa dig att förbättra dina kommunikationsfärdigheter och förståelse för andra.
Relationsproblem: Parterapi kan hjälpa till att lösa konflikter och förbättra relationer.


* Personlig utveckling
Självinsikt: Terapin kan öka självmedvetenhet och självförståelse.
Mål och värderingar: Hjälper till att klargöra personliga mål och värderingar och att leva mer i linje med dem.


* Hantera stress och livsförändringar
Livshändelser: Terapi kan vara stödjande under svåra livshändelser som skilsmässa, sorg, eller förlust av jobb.
Stresshantering: Hjälper dig att utveckla strategier för att hantera stress och press.


* Förbättra självkänsla och självacceptans
Självkritik: Terapin kan hjälpa till att minska självkritik och öka självmedkänsla.
Självkänsla: Hjälper dig att bygga upp en starkare och mer positiv självbild.


* Bryta negativa beteendemönster
Beroenden: Terapi kan vara en viktig del i behandlingen av olika former av beroenden, som substansmissbruk eller spelberoende.
Oönskade vanor: Hjälper till att identifiera och förändra negativa vanor och beteenden.


* Förbättra fysisk hälsa
Psykosomatiska besvär: Terapin kan hjälpa till att hantera kroppsliga symptom som är kopplade till psykiska problem, som huvudvärk, magproblem, och sömnsvårigheter.


* Stöd i specifika situationer
Karriärfrågor: Hjälp med att navigera karriärrelaterade beslut och stress.
Föräldraskap: Stöd i utmaningar relaterade till att vara förälder. 

Grundprinciper

Kognition och beteende: KBT bygger på idén att våra tankar (kognition) och beteenden påverkar våra känslor. Genom att förändra hur vi tänker och beter oss kan vi också förändra hur vi känner oss.
Här och nu: KBT fokuserar ofta på aktuella problem och hur de kan hanteras, snarare än att gräva djupt i det förflutna.
Struktur: Terapin är vanligtvis strukturerad och tidsbegränsad, med en tydlig plan för varje session.

​"Tredje vågens" KBT är en vidareutveckling av traditionell kognitiv beteendeterapi och innefattar nya tillvägagångssätt och tekniker som betonar acceptans, mindfulness och relationen till tankar och känslor snarare än att försöka förändra dem direkt.

Acceptans och mindfulness: Istället för att förändra eller utmana negativa tankar och känslor, fokuserar man på att acceptera dem och vara medveten om dem i nuet utan att döma.
Kontroll och flexibilitet: Mindre fokus på att försöka kontrollera tankar och känslor, och mer på att vara flexibel och anpassningsbar i sitt förhållningssätt till dem.
Värderingar och engagemang: Betoning på att leva i enlighet med personliga värderingar och att ta steg mot ett meningsfullt liv, trots obehagliga tankar och känslor.


Att gå i terapi

Att prata med en professionellt utbildad psykolog kan ge dig nya perspektiv på olika aspekter av ditt liv och hjälpa dig hitta nya sätt att hantera utmaningar. Oavsett om det handlar om relationsproblem, ensamhet, arbetslöshet, livsstress, oro eller depression, kan terapi vara till stor nytta.

Innan sessionen
Det är viktigt att du känner dig bekväm med den psykoterapeut du ska träffa inför första mötet.
Olika psykologer och psykoterapeuter använder olika metoder. Forskning visar att vilken metod som används inte är lika viktig som att psykoterapeuten är trygg med den. Jag är utbildad i flera olika terapimetoder inom KBT och anpassar dem till varje person jag möter.
Alla sessioner följer Psykologförbundets regler för etik och sekretess, och mitt arbete övervakas av Socialstyrelsen.

Första sessionen
Under vårt första samtal får du möjlighet att berätta om dig själv och vad du behöver hjälp och stöd med. Jag delar med mig av mina reflektioner på det du berättar. Om det känns bra för oss båda, bokar vi in några ytterligare samtal för att jag ska få en djupare förståelse av din situation. Tillsammans går vi då igenom hur ett fortsatt samarbete skulle kunna se ut. Förslagsvis träffas vi en gång i veckan eller varannan vecka. 

Fortsatta sessioner

Tillsammans identifierar vi de områden som du upplever som problematiska och som du vill hantera på ett annat sätt. Vi utforskar hur du känner, tänker, reagerar och agerar i dessa situationer för att hitta nya strategier och möjliggöra positiva förändringar. Vi diskuterar de svåra ämnena och kan även göra olika övningar för att skapa verklig förändring.

Om du vill, kan vi arbeta med hemuppgifter mellan samtalen, som vi kommer överens om tillsammans. Hemuppgifterna kan hjälpa till att hålla terapin aktiv mellan mötena.

I slutet av behandlingen sammanfattar vi vårt arbete och formulerar en plan för hur du ska kunna bibehålla de framsteg du gjort och fortsätta utvecklas på egen hand.

Terapi online
Onlineterapi innebär att vi träffas via Teams eller liknande plattform istället för fysiskt. I övrigt liknar en onlinesession en traditionell session. Det är viktigt att tänka på att terapi via nätet kräver lite mer eget ansvar och förmåga att hålla igång arbetsprocessen självständigt.